semico.info - семинари курсове обучения конференции в България
Още на сайта
- Архив
- Партньори
- Форум
- Фото галерия
- Публикувай обява
- Абонамент
Търси
Връзки
- NovaVizia.com
- bikosbg.com
- chambersz.com
- myCV.bg
- blogtree.info
- karierist.com
- bglist.com
- Proekti.bg
- Графити Студио
Репортаж


Днес, 2.10. 2007 г., в сградата на Българската търговско-промишлена палата, гр. София, се проведе Кръгла маса на тема "Общоизвестни марки, марки, ползващи се с известност, и тяхната закрила".
Статия
Как да използваме пълноценно времето си?
четвъртък, 15 ноември 2007

Източник: С.Е.Г.А. - Ресурсен център
Тема: Бизнес планиране

Организирането на времето е изработване на умения на разума, които да Ви помагат да използвате времето си по възможно най-ефективния и продуктивен начин. Използването на подобни умения са основната разлика между ефективните и неефективните хора. Разпределяйки правилно времето си можете да се научите да:

 • определяте кои от нещата, които правите, са важни и кои могат да отпаднат
 • използвате времето си по възможно най-ефективния начин
 • увеличите часовете, в които можете да работите
 • контролирате разсейващите Ви неща, които губят времето Ви и спират потока на работа
 • увеличавате вашата продуктивност и да намалите стреса

След като започнете да използвате времето се по-ефективно, може да намалите стреса като:

 • бъдете в контрола на това, което правите
 • да бъдете продуктивни и сигурни в работата си
 • да отделяте повече време за истинска почивка  и да се наслаждавате на живота извън работа

 

Концентрация върху работата, а не върху това да бъдете заети

Много хора прекарват дните си побърквайки се от работа, но постигат малко, защото не се концентрират върху правилните неща.
Щателното проучване на Pareto principle по тази тема,т. нар. Правило 80/20, показва, че средно 80% от неконцентрираните усилия пораждат само 20%  резултати и че основната част от 80 % от резултатите се постигат само с 20% от усилието.Като се използва метода на разпределение на времето, включително планиране, ние целим да насочим колкото се може повече усилия към по-високи …. задачи. Това означава, че ще постигнем невероятни резултати чрез инвестиране на време.

 

Защо хората не управляват времето си?

Въпреки приимуществата на управление на времето, много хора не го практикуват.
Причините може да са:

 • Не знаят за тази практика
 • Твърде са мързеливи, за да планират
 • Харесва им тръпката на изпълнение на кратки срокове, която вдига адреналина
 • Харесва им напрежението в управлението

Проблемът с напрежението в управлението и тръпката на изпълнение на кратки срокове е че те могат да носят забавление, но често водят до високо ниво на стрес, разбит личен живот, умора и, понякога, до провал на проекти.

 

Инструменти на разума за организиране на времето

 • Оценка на Вашето използване на времето
 • Концентриране върху приоритетите Ви
 • Планиране с цел ефективно използване на времето
 • Използване на времето по-ефективно
 • Създаване на повече време
 • Избягвание на разсейвания

Инструментите, които помагат при организиране на времето:

 • Списък с дейностите
 • Възлагане на работа
 • .........(swot?)
 • Умения за прочит
 • Писмени умения
 • Телефонни умения
 • Определяне на приоритетите
 • Преоценка на времето

 

Как прекарвате деня си сега

Паметта е много слаб водач, когато се наложи да оцените как прекарвате времето си – твърде е лесно да забравите за времето, прекарано в разговори с колеги, в правене на кафе, обяд и т.н. Тя функционира слабо, когато Вие не сте в добра форма през деня.

Вие можете да не си давате сметка, че енергийното Ви ниво може да варира през деня – повечето хора работят на различни нива на ефективност в различните часове на деня. Това може да бъде причинено от голямо количество захар в кръвта им, от продължителността на почивката, обичайните разсейвания, стреса, дискомфорта ит.н. Техника, която разкрива тези неща, е да си правите списък с дейностите в продължение на няколко дни.

Без да променяте поведението си, записвайте нещата, така както ги правите, от момента, в който започнете да работите. Всеки път, когато промените дейностите, дали отваряте поща, работите, правите кафе, говорите с колегите, клюкарствате, събирате листата от принтера и т.н., отбелязвайте времето, в което сменяте заниманията си.

Наред с записването на дейностите, заслужава си да отбелязвате как се чувствате, дали сте концентрирани, отпуснати, уморени, енергични и т.н. Това трябва да се прави периодично през деня.

След като веднъж сте отбелязали какво сте вършили през деня, анализирайте този списък.
Може да се стреснете от прекараното време в отваряне на поща, разговори с колеги, разправии с трудности в работата или в правене на нискостойностни неща!

Също може да забележите, че сте енергични в някои часове от деня и отпуснат в други.Голяма част от това може да зависи от почивките, които си давате, от времето,  прекарано, отделено за ядене и от количеството храна. Описът на дейностите Ви даватнякаква основа, върху която да експериментирате с тези вариации.

 

Как планирането Ви помага да използвате времето си ефективно?

До сега би трябвало да сте оценили стойността на времето си и би трябвало да сте разбрали как да откриете върху какаво да се концентрирате.

Следващата стъпка на концентрация върху резултатите е да се научите как да планирате. Планирането може да бъде разгледано като инвестиция за ефикастност и успех. Планирането е процес, чрез който Вие изработвате това, което искате да постигнете, и след това меслите чрез кого, какво, кога, къде, защо и как да постигнете целта по възможно най-ефективния начин, без да се разсейвате с маловажни, но спешни задачи.

Планирането се разделя в два етапа: лично планиране, което се извършва най-добре чрез поставяне на цели и  планиранена проекти, което се постига най-добре чрез чрез официално прилагане на плнирания процес.

 

По-ефективно използване на времето

Както беше споменато по-рано, ключът към организиране на времето по-ефективен начин е да се концентрирате върху резултатите, а не върху това да сте заети.

За Вас е важно да разберете,че работите на различни нива на ефективност през различните часове на деня. Ако сте си водили органайзер на дейностите за няколко дни, може да забележите, че се очертава определен модел от часове, в които мислите ясно и ефективно и свършвате много работа. Може да има други части от деня, в които се чувствате отпуснат и уморен. Вероятно ще откриете, че качествот на работата Ви намалява през по-малко енергичните часове от деня.

Можете да използвате тази информация, за да направите график на работата. Важните задачи или дейности, които изисквот творческа мисъл и изобретатилност, трябва да въдат оставени за времето, когато сте най-внимателни. Рутинните завачи трябва да бъдат поети в часовете на ниска енергия.

Може да откриете, че енергиините Ви нива през деня се определят от режима на хранене.
Добрата закуска, богата на въглехидрати, ще снабди мозъка Ви със захри за ранните часове на деня. Може да откриете, че тези захари изчезват бързо докъм средата на сутринта, тъй като тялото Ви реагира на високото ниво на захар като го изгаря по-бързо. В един мамент се оказва, че доставеното количество енергия си е отишло. Някои хора смята за подходящо да хапват някаква закуска към средата на сутринта, за да избегнат това. Други хора препоръчват консумирането на протеини на закуска (например яйце). Това сякяш отлага енергийния спад.

От друга страна, консумацията на обилен обяд пренасочва кръвта от главата Ви от към храносмилане – вероятно сте имали желанието да поспите след тежко ядене. Още по-зле ще Ви се отрази консумацията на алкохол по време на обяд. Алкохолът има приспивателно действие.

Възможно е да забележите че енергийните нива зависят от това дали си давате почивка или не. Ако работите през деня без да си почивате, може да откриете, че се скапвате към края на следобеда. Почивката за обяд ще Ви позволи да започнете следобеда си освежен за качествена работа.
С разумно хранене и подходящи почивки можете да откриете, че увеличавате значително количеството пъмноценно оползотворено време през деня.

Пробвайте, като експериментирате с различни режими на ядене и почивка, за да видите кои ще паснат на начина Ви на работа. Заслужава си да опитате всеки начин за няколко дни преди да пробвате друг, за да бъде експериментът Ви по-благонодежден. Това спомага за намаляване ефекта от безразборните събития.

 

Да се освободите от нежеланата работа

Може да смятате,че прекарвате много време в работа, която не е съществена за това, което се опитвате да постигнете.
Запомнете, че повечето хора не обичат да вършат уморителна или трудна работа – ако могат, ще я прехвърлят на Вас.Ако приемате или сте винаги готов да сътрудничите, ще откриете, че времето Ви се запълва със сдтранични задачи.

Ще се окажете изключително заети, но постоянно ще се проваляте в личната си работа.
Начинът даа излезете от тази ситуация е дя кяжете “не” по любезен, но твърд начин. Дали можете да го направите очевидно зависи от взаимоотношенията Ви с човека, Ви моли да свършите работата.

Когато шефът Ви Ви помоли да поемете задача, която е във връзка с работата Ви, бихте могли да използвате един полезен трик – да го/я помолите да отграничи приоритетната работа във връзка с това, което в момента правите. Когато става дума за вместване в крайни срокове, това е от изключителна важност.
Когато е важно да не Ви прекъсват, бе било добре да предложите да дадете насоки на друг човек как да се справеи с работата, да си сътрудничите с някого или даработат да бъда възложена на асистент.

Друго важно нещо, с което трябва да сте наясно, е че аситентите може да Ви връщат незавършена работа.
Така на Вас се пада да я приключите. Когато е възможно, асистентите трябва да бъдат насърчавани да се връщат при Вас със завършени задачи или да ги изпълняват след като сте им дали необходимата информация.

Коментари на читатели към Как да използваме пълноценно времето си?

Напиши и ти коментар към статията

* Задължителни полета

Име и фамилия *:
 
Email :
 
Вашият коментар *:

Кога е създадена българската държава? *:

 


Темата на нашия разговор с г-жа Елеонора Негулова са европейските структурни фондове и възможността за тяхното успешно усвояване.


Как да използваме пълноценно времето си?
И въпрос не става за...
Жоро, много си точен. Точно то...

Интересни адреси в и...
Добавям още един
Вътрешнофирмено обуч...
Виж на [url:mznau9kl]http:...

Ipod touch 2g...
Prodavam noviq ipod touch 2g k...

продавам iPod touch ...
продавам iPod touch 8GB перфек...

   

rss Нововъведени мероприятия
rss Предстоящи мероприятия
За реклама

Copyright © 2007 semico.info. All rights reserved
Условия за ползване на уебсайта на semico.info
email: info@semico.info